Óvónők béremelése és az óvodák fejlesztése Magyarországon

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy az ország összes óvónője jelentős, 32,2 százalékos béremelést kap januártól, és a következő évben további 11 százalékos béremelés várható.

Az államtitkár a Nógrád vármegyei Vizslás községben tartott ünnepségen hangsúlyozta, hogy a kormány számára kiemelten fontos az óvodák fejlesztése és az óvónők megbecsülése. Az óvónői béremelés a valaha volt legnagyobb mértékű, és kiterjed a következő évre is.

Az elmúlt 13 évben 18 ezer új óvodai férőhelyet hoztak létre, és az óvónők száma 30 ezerről 31 ezerre nőtt. Az óvodák építésére, bővítésére és felújítására közel 320 milliárd forintot fordítottak az elmúlt években, emellett az étkezés a bölcsődékben és az óvodákban tíz gyerekből nyolc számára ingyenes.

Rétvári Bence kiemelte, hogy a magyar óvodai rendszer nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, hiszen például Németországban és Norvégiában az óvodai ellátás nem ingyenes. Az államtitkár szerint Magyarország egyre inkább családbarát ország, ahol a családokat nemcsak anyagilag, hanem intézményrendszeren keresztül is támogatja a kormány.

A vizslási Bóbita óvodát 180 millió forintból újították fel és bővítették a TOP Plusz pályázati forrásból. Az óvoda célja, hogy elnyerje a Zöld óvoda címet. Az ünnepségen Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Közgyűlés elnöke és Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője is részt vett, és megköszönték a kormány támogatását a vidék Magyarországának fejlesztésében.

Forrás: MTI