Magyar turizmus új rekordokat döntött 2023-ban

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke kiemelte, hogy 2023-ban a magyar turizmus nem csak a 2022-es év eredményeit múlta felül, hanem a 2019-es rekordévet is megközelítette, illetve bizonyos területeken felülmúlta. A jelentős növekedés ellenére a nemzetközi konfliktusok miatt várhatóan egymillióval kevesebb vendégéjszakát regisztráltak.

Impozáns növekedés a szálláshelyeken és vendéglátásban

A magyar szálláshely-szolgáltatók 2022-höz képest 1 millió 300 ezerrel több vendégéjszakát regisztráltak, ami jelentős eredmény, különösen a nemzetközi konfliktusok fényében. A szálláshelyek összbevétele elérte a 860 milliárd forintot, ami 23%-os növekedést jelent. A vendéglátóhelyeken pedig 18%-os növekedést tapasztaltak, ahol a vendégek 1780 milliárd forintot költöttek el.

Budapest és a Balaton térségének sikere

Különösen Budapest turizmusa erősödött, ahol a külföldi vendégéjszakák száma 19%-kal emelkedett. A Balaton térsége is kiváló eredményeket ért el, ahol az egész éves, 3 milliós vendégszám 9%-kal haladta meg a 2019-es rekordévet.

Turizmus jövőbeli céljai

Az MTÜ célja, hogy 2030-ig 20 millió vendég évi 50 millió vendégéjszakát töltsön el Magyarországon, és az ágazat legalább 16%-kal járuljon hozzá a GDP-hez. Az MTÜ vezérigazgatója, Könnyid László szerint 2024-re reális cél a 43 millió vendégéjszaka elérése, várhatóan a pandémia előtti beutazóforgalom teljes visszarendeződése is megtörténik.