Hideg vízben úszás: Megoldás a menopauza tüneteire

A University College London (UCL) kutatói egy friss tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a hideg vízben való úszás jelentősen csökkentheti a menopauza pszichikai és fizikai tüneteit. A kutatás során 1114 nő vett részt, akik rendszeresen úsztak hideg vízben. A résztvevők életkora 16 és 80 év közötti volt, a legtöbben azonban 45-59 évesek voltak.

A menopauza tüneteinek csökkenése

A tanulmányban részt vevő 758 menopauzától szenvedő nő tünetei között sorolták fel a szorongást, koncentrációs nehézségeket, hőhullámokat és éjszakai izzadást. A résztvevők jelentős része, 46,9 százaléka állította, hogy a hideg vízben való úszás csökkentette a szorongásukat, míg 34,5 százalékuk hangulatváltozásaik mérséklődését tapasztalta. Az éjszakai izzadás és a hőhullámok is csökkentek jelentős részük esetében.

A tanulmány további megállapításai

A kutatók megállapították, hogy azok a nők, akik gyakrabban vagy hosszabb ideig úsztak, nagyobb valószínűséggel számoltak be tüneteik csökkenéséről. Sokan közülük kifejezetten a tünetek mérséklése érdekében kezdtek el rendszeresen úszni hideg vízben.

Az úszás pozitív hatásai

Joyce Harper, az UCL professzora és a tanulmány vezető szerzője kiemelte, hogy a hideg víz javíthatja az ember kedélyállapotát és csökkentheti a stresszt. Az úszás, különösen a hideg vízben, segíthet az izmok regenerálódásában és gyógyulásában is.

Fontos figyelmeztetések

Ugyanakkor a professzor arra figyelmeztetett, hogy a hideg vízben úszóknak óvatosnak kell lenniük a kihűlés, sokk és szívproblémák elkerülése érdekében. Louise Newson menopauzával foglalkozó szakorvos hangsúlyozta, hogy a menopauza kezelésében elsődleges a hormonterápia, de a holisztikus megközelítés is fontos lehet. Az életmód, beleértve a rendszeres testmozgást, kiegyensúlyozott étrendet, megfelelő alvást és a stressz csökkentését, fontos szerepet játszik a menopauza tüneteinek kezelésében.

forrás MTI