Előremutató lépések az élelmiszerpazarlás csökkentéséért

Az Agrárminisztérium (AM) legutóbbi bejelentése szerint további lépéseket kell tenni az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Ez a fontos üzenet a szombati, budapesti közleményükben hangzott el, amelyet az MTI-nek küldtek.

A közleményben Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszámolt a magyarországi élelmiszerpazarlás elleni küzdelem elmúlt éveiben elért eredményekről. Az államtitkár a berlini Élelmezési és Mezőgazdasági Világfórum élelmiszerpazarlásról szóló panelbeszélgetésén kiemelte, hogy Magyarország támogatja az ENSZ élelmiszerhulladékokra vonatkozó fenntartható fejlődési célját. Ennek értelmében 2030-ig felére kell csökkenteni a kiskereskedelemben és a fogyasztóknál keletkező élelmiszerhulladékot.

Az elmúlt hét év során Magyarországon 27 százalékkal csökkent az egy főre jutó éves élelmiszerpazarlás mértéke. Ezt a jelentős eredményt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által 2016-ban indított „Maradék nélkül” nevű szemléletformálási és élelmiszerhulladék-megelőzési programnak köszönhetjük. A magyar kezdeményezés több nemzetközi elismerést is nyert, beleértve a három legjobb európai uniós környezetvédelmi program közé való bekerülést.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az élelmiszerveszteség csökkentése nemcsak a háztartásokban és a kiskereskedelemben, hanem a termelési szektorban is kulcsfontosságú. A Vidékfejlesztési Program támogatásával fejlesztett zöldség- és gyümölcshűtőházak, valamint a posztharveszt technológiák, és a szántóföldi növénytermesztők számára megvalósított gabonatárolók, -tisztítók és -szárítók hozzájárulnak ahhoz, hogy a termelésbe fektetett pénz és energia ne vesszen el a rossz tárolási technológia miatt.

Az AM közleményében kiemelik, hogy Magyarország az Európai Unió soros elnöki tisztségének betöltésekor, 2024 második felében, továbbra is prioritásként kezeli az élelmiszerpazarlás visszaszorítását. A tudásátadásra, tapasztalatcserére, és a kutatási együttműködések továbbfejlesztésére fókuszálva kívánják elősegíteni az élelmiszerpazarlás további csökkentését.

A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világfórum idei rendezvénye az élelmezési rendszerek jövőjével és az éhezés globális megszüntetéséhez szükséges lépésekkel foglalkozott, amelynek keretében Magyarország is kiemelten szerepelt.