Bécsi repülőtér: Történelmi forgalomnövekedés

A bécsi repülőtér az elmúlt évben 24,7 százalékos növekedést ért el az utasforgalomban, ezzel 29,5 millió légiutast kezelve elérte a története második legmagasabb forgalmát – közölte Julian Jäger, a Flughafen Wien AG vezérigazgatója.

A vezérigazgató szerint 2024-ben az utasforgalom várhatóan meghaladja a 30 milliót. A geopolitikai kockázatok miatti óvatos becslés ellenére az utasforgalom növekedése pozitívum. Az olajárak és a repülőjegyek árának esetleges növekedését a közel-keleti helyzet eszkalálódása okozhatja.

2023-ban a nyaralási célú utazások iránti kereslet különösen magas volt, míg az üzleti utazások még mindig a világjárvány hatásait szenvedik. A legnépszerűbb úti célok közé tartozott Antalya, Mallorca, Barcelona, Bangkok, New York és Tajpej, az országok rangsorában pedig Németország, Spanyolország és Olaszország voltak az élen.

A bécsi repülőtér legnagyobb légitársasága az AUA volt, 46,9 százalékos piaci részesedéssel, míg a Lufthansa-csoport összesített részesedése 51,4 százalékot tett ki. A diszkont légitársaságok közül a Ryanair és a Wizz Air volt a legnagyobb, előbbi 20,2 százalékos, utóbbi 6,9 százalékos piaci részesedéssel.

2019-ben, a pandémia által nem érintett utolsó évben a bécsi repülőtér 31,7 millió utast kezelt, 2023-ban ennek 93 százalékát teljesítette. A bécsi repülőtér gyorsabban kilábalt a pandémia negatív hatásaiból, mint a Lufthansa-csoport németországi csomópontjai.

A Flughafen Wien csoport nemzetközi érdekeltségeinél is növekedés volt tapasztalható. A máltai repülőtér utasforgalma 7,8 millióra, a kassai repülőtér forgalma pedig 622 ezer utasra nőtt a válság előtti szinthez képest.

A további növekedés érdekében a bécsi repülőtér folytatja terminálbővítő beruházásait. A 3. terminál déli szárnya februárban kezdődik, míg a tervezett harmadik kifutópálya építése 2025 vagy 2026 körül kezdődhet, és várhatóan hét évig tart.